Translate

fredag 19 februari 2021

Vad menas egentligen med "Satan och hans frestelser"?


Och hur hänger detta ihop med s.k. satanister? Det finns väl knappast någon religiös sekt, orden eller kyrka som inte har åsikter om detta, på ett eller annat sätt.



Satan stod för frestelser. Man skulle akta sig för frestelser eftersom de, med en modernare förklaring, triggar våra instinkter så att dessa kan ta över och göra oss till slavar under vad som helst som kan omfattas av begär till sådant som är beroendeframkallande. Det var en bra idé att beskriva detta och varna för det. Det kan ses som sedelärande psykologi i sagoform.  

Men vad händer då om vissa människor bestämmer sig för att göra tvärtom? Man kan bli som besatt av tvånget att avstå från något "som drar", dvs om du bestämmer dig för att sluta med alkohol, socker, knark, sex, vetebröd eller vad som helst (det kanske kan räcka med ett äpple och en snygg tjej) så kan detta avståndstagande ta över hela ditt psyke så att du inte kan tänka på något annat och så blir saken bara ännu värre. Det är som upplagt för att skapa ett inre krig. 

Enbart tanken "Nu ska jag sluta röka" kan göra att man röker ännu mer på grund av att man då hela tiden visualiserar detta förbjudna och därmed ger energi till det så att det tar över.  Det upplevs som en ande som tar över. Och det måste ha varit detta fenomen som kallades för Satan och Djävulen. Man analyserade och beskrev psykiska upplevelser. Men våra egenskaper och upplevelser kan också beskrivas som andar och gudar.

Ordet instinkt kommer av ett gammalt ord (PIE *steig- och latinets stinguere) som betyder sticka, hugga, pricka, genomborra. Därför att en instinkt kan hugga på en sekund, precis som en orm. Varefter reptilhjärnan tar över kommandot över dig och ditt beteende och den högre delen av hjärnan slås ut. Det handlar plötsligt bara om överlevnad. Det är detsamma som det som folk brukar kalla ego eftersom ordet instinkt tydligen har fallit i glömska.

Det är klart att man då kan vända på steken så att i stället för att tvinga sig till att avstå från det goda så gör man tvärtom. Ägnar sig åt det (på något sätt) så att man kan öka denna kick i stället för att avstå från den. Detta skulle då kunna utvecklas till "satanister". Om man har någon stark aspekt med Pluto i sitt horoskop så kan man ha en dragning till att gärna vilja överdriva något, dvs att man vill gå så långt som det är möjligt med det man gör.

Det går inte att överdriva alkohol och knark (det är för banalt och man blir också snabbt sjuk) men det finns väl annat man kan göra. Tänja på gränser och lära sig att "kontrollera smärta" kan man också få häftiga upplevelser av, som ex Marina Abramovic. Här kan man nog också nämna Wim Hof, som har lärt sig att kontrollera kyla. Det är väl OK så länge det gäller att utsätta sig själv för det plågsamma och vända det till en kick eller annan befriande känsla. Ett exempel är medeltidens flagellanter. Men ... även detta kan väl utvecklas till ett behov??? På ett eller annat sätt så får man en kick av att antingen ge sig hän åt eller strida mot instinkterna. Man får ett krig inom sig och man upplever att man kämpar mot en motståndare. Ordet Satan betyder opponent eller motståndare.

En del påhitt kan syfta till att bli okänslig, dvs till att få spegelneuronerna att sluta fungera (som Ronald Bernard berättar). Det är detsamma som att utbilda sig till psykopat. Möjligen så tror man att man kan bli på "den säkra sidan" (här i livet) om man lär sig att inte reagera på något (en slags materialistisk religion). I stället för att lita på att man ska kunna undvika det som man skulle kunna reagera på (och må dåligt av) så lär man sig att inte alls reagera på något. Då kan det ju faktiskt sägas att man blir som en reptil när man har stängt av hjärnans högre delar (och spegelneuronerna, som gör att man känner vad andra känner = empati). 
Jag tror att vissa munkar också kan träna på att stänga av sina spegelneuroner, men inte att stänga av dem för gott utan snarare att kunna hantera on-off-knappen så att man själv kan välja vad man vill bli påverkad av. 

Det är kanske inte heller helt otroligt att man skulle kunna få en kick av att någon annan plågas. Titta bara på en katt. Den får en vansinneskick enbart av att se en fågel. Och alla rovdjur sysslar med lek, som egentligen är jaktceremonier.

Att vara jägare är ju något som, mer eller mindre, finns nedärvt inom de flesta människor. 
Alla de människor som egentligen skulle ha varit jägare ... många av dem sitter nu på kontor bakom datorer. Detta kanske inte riktigt stämmer med deras gener. Så söker man på annat sätt få utlopp för det man förlorat. En viss typ av människa blir karriärist och jagar pengar, makt och anseende. Man får, om inte annat, en jaktimpuls, som medför en dopaminkick, som ger en ökad känsla av motivation. Men steget därifrån till loger som sysslar med satanistiska ritualer är ju litet väl stort. De flesta tror nog inte ens att sådant existerar. Man anser att det är påhittade konspirationsteorier.

En som har varit på väg in i det där inom de högre kretsarna är holländaren Ronald Bernard, som fick en chock och hoppade av och sedan berättar i intervjuer. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar